Dobanzile maxime ale depozitelor la lei ar putea scadea spre finalul anului sub 6% pe an, fata de 7,5-8% pe an, cat sunt in prezent, iar dobanzile la credite ar putea de asemenea sa coboare, pe fondul cresterii competitiei dintre banci, spune Petre Tulin, directorul general al Bancii Comerciale Feroviare.
Lansata in 2009, Banca Comerciala Feroviara este cea mai noua institutie de credit cu capital integral romanesc. Tulin considera conducerea bancii o provocare, "pentru ca trebuie creat totul de la zero".
Pana in prezent, Petre Tulin a coordonat departamentul de reglementare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, si a condus bancile BCR Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.
Dailybusiness.ro : Unde vedeti dobanzile pentru depozitele la lei, la finele lui 2011?
Petre Tulin : Cred ca vor urma acelasi trend ca si dobanda de referinta, dar vor mentine o diferenta consistenta fata de dobanda cheie. Ramane de vazut si care va fi politica pe care o vor aplica bancile mama. Daca acestea vor mari expunerea fata de Romania, atunci este posibil ca dobanzile la depozite sa scada, pentru ca va scadea presiunea pe atragerea de fonduri de pe piata locala. Dobanzile maxime la depozitele in lei cred ca ar putea cobori mai jos de 6% pe an la finalul lui 2011.
DB : Iar la credite?
PT :La credite probabil ca va exista o tendinta de scadere a marjelor de catre banci. Multe banci s-au concentrat in ultimul timp pe refinantare si acest proces nu poate sa duca decat la scaderea marjelor, lucru benefic pentru toata lumea. Refinantarea a inceput pe persoane fizice si incepe sa se contureze si pe segmentul persoane juridice.
DB : La euro exista perspectiva cresterii euribor. Cum vedeti evolutia dobanzilor la depozite si credite la final de an?
PT : Este posibil ca nivelul nominal al euribor (dobanda interbancara in