Avocatul Cosmin Costaş este primul român care a reuşit să dovedească în instanţă ilegalitatea taxei de primă înmatriculare pentru autoturisme, obligând statul să-i returneze banii clientului său. În 2008, el a devenit, aproape peste noapte, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din România, iar de atunci a câştigat alte sute de procese pe aceeaşi cauză.
Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă la 1 ianuarie 2007, în contextul în care România intrase în UE şi fusese obligată să renunţe la taxele vamale pentru bunurile importate din statele membre ale Uniunii. "În momentul în care s-au făcut calculele bugetare, Guvernul şi-a dat seama că fără aceste taxe vamale rămâne cu o gaură destul de importantă. Şi atunci a adoptat un model împrumutat de la Ungaria şi Polonia, instituind această taxă de primă înmatriculare", explică avocatul. Tot el spune că hotărârea de a o contesta la un moment dat în instanţă a fost luată încă de la apariţia reglementării, pentru că "mi-am dat seama că încalcă flagrant principiile de Drept comunitar. În sensul acestuia, o maşină nu diferă cu nimic de o ciocolată suedeză, de exemplu. Sunt tot mărfuri care trebuie să circule liber în spaţiul comunitar. Or, dacă statul pune o taxă pentru maşinile aduse din afara României, atunci are o problemă".
Prilejul însă i s-a oferit ceva mai târziu – în vara lui 2007. "Era prin iulie. O cunoştinţă a venit la mine şi mi-a spus că a plătit această taxă, în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei vechi, şi m-a întrebat dacă nu putem face cumva să o recuperăm", povesteşte Costaş.
Cel care a îndrăznit pentru prima dată să ceară în instanţă returnarea taxei de primă înmatriculare se numeşte Ilie Iluna şi este din Arad. În 2006 cumpărase din Austria un autoturism la mâna a doua, pentru care plătise 9.700 de euro. În ţară, arădeanul a fost obligat să mai achite încă 6.200 de lei (n.r.