Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) Constanţa are de încasat de la rău-platnici 68.493 lei, debite din anii 2009 şi 2010. „Am avut mai multe procese cu ei, dar acum nu mai avem decât 13 firme pe care le-am dat în judecată pentru neplata serviciilor prestate", a declarat inspectorul-şef al ISCIR Constanţa, Mihai Clocean. Pe lista neagră figurează firma „Argos" din Cernavodă, cu o datorie de 24.649 lei, urmată de „Servint Mecana Hidraulica", cu 5.086 lei, şi „Romprest Metal", cu un debit de 1.800 lei. Celelalte firme au restanţe de la 590 de lei la 1.400 lei. Firma „Argos" înregistrează debitul din de la finele anului 2009, pentru că nu a achitat la ISCIR factura pentru autorizare şi verificare echipamente tehnice, motiv pentru care au fost daţi în judecată.
„Noi am vrut să rezolvăm aceste probleme fără să ne judecăm, să eşalonăm sumele, dar nu am reuşit", a precizat Clocean. Inspectorul-şef al ISCIR a declarat că ei efectuează aceste controale la firme doar pentru a se asigura de funcţionarea în bune condiţii a centralelor termice, cazanelor şi a altor recipiente. Acesta este şi motivul pentru care aceste verificări sunt extrem de importante, ele putând preveni apariţia unor probleme în exploatarea utilajelor. „În urma controalelor, am descoperit firme care nici măcar nu şi-au înregistrat utilajele la noi şi nu şi le-au autorizat. Încălcarea acestor prevederi se pedepseşte cu închisoare şi cu amenzi care pot ajunge până la 150.000 lei. Dar rolul nostru este acela de a preîntâmpina accidentele şi de a asigura funcţionarea instalaţiilor, nu acela de a aduna cât mai multe amenzi", a adăugat Mihai Clocean.
Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) Constanţa are de încasat de la rău-platnici 68.493 lei, debite din anii 2