Economistă ajunsă până la funcţia de contabil-şef la fosta Întreprindere Poligrafică, Alice Rotta este primul clujean care a reuşit să organizeze singură un marş de protest faţă de putere. Susţine că demersul său nu are nici o motivaţie personală, fiind scutită de problemele financiare ale majorităţii românilor. Locuieşte într-o vilă majestuoasă dintr-un cartier rezidenţial de lux, iar soţul său este patronul unei importante firme importatoare de maşini şi membru fondator al Băncii Transilvania.
Jurnalul Naţional: De ce aţi recurs la această manieră de protest?
Alice Rotta: Înainte de Revoluţie, fetiţa mea îmi reproşa că eu şi soţul nu facem nimic împotriva regimului dictatorial. Că doar ascultăm Europa Liberă. Şi atunci, şi acum am ajuns la concluzia că trebuie făcut ceva, ca să oprim degradarea vieţii pentru români. Că trebuie să iau atitudine împotriva guvernanţilor şi a preşedintelui. Nu mai pot suporta să văd cum rude, prieteni şi-au pierdut orice speranţă într-un trai mai bun.
Aveţi probleme de ordin material în familie?
Nu avem astfel de probleme. Chiar dacă e o perioadă mai dificilă şi pentru mediul de afaceri, suntem liniştiţi din acest punct de vedere. Dar am muncit din greu cu toţii pentru prosperitate. Am pus umărul şi la pornirea Băncii Transilvania, dar şi la firma soţului importatoare de maşini. Am transportat electronice prin ţară cu duba doar cu fetiţa. Timp de zece ani după Revoluţie nu am ştiut ce e concediul.
Cum aţi gândit manifestarea de protest?
Nu am avut nici un plan. Ştiam că trebuie să fac ceva, cumva. M-am decis în ziua în care am început protestul. Am intrat într-o librărie şi am cumpărat două dosare, pe care am scris cu pixul “Jos Băsescu” şi “Jos Guvernul Boc”, pe care mi le-am agăţat de gât.
De ce aţi decis să vă aventuraţi singură?
Am văzut o recomandare la ziaristul Mircea Badea, când şi e