România şi Bulgaria fac parte din „acelaşi pachet“ al extinderii spaţiului Schengen, crede şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi . Ministrul este optimist. O decizie favorabilă ar putea fi obţinută dacă vor avea loc „discuţii bilaterale cu ţările care şi-au exprimat rezerve“, spune oficialul român.
VIDEO Jerzy Buzek: „Sunt prea mulţi nervi în cazul Schengen“ Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în 2011 rămâne o prioritate a Preşedinţiei ungare a UE, iar în prezent Consiliul Uniunii Europene aşteaptă avizul Parlamentului European pe această temă. Declaraţia a fost făcută, la Bruxelles, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, la finalul reuniunilor Consiliilor Afaceri Generale (CAG) şi de Afaceri Externe (CAE). Potrivit acestuia, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European urmează să elaboreze un raport pe marginea acestei evaluări, (care va fi adoptat în reuniunea de joi, 3 februarie, n.r.), iar ulterior raportul va fi adoptat în sesiunea plenară a forului legislativ de la Strasbourg, din 14-17 februarie.
„Viitoarea reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne (JAI), prevăzută pentru 24 februarie, şi discuţiile privind extinderea Schengen trebuie bine pregătite. Aşteptăm cu încredere avizul Comisiei LIBE din cadrul Parlamentului European, ca şi votul din plen, care ar putea avea loc până la sfârşitul lunii februarie", spune ministrul român. El a subliniat că România nu poate adera fără Bulgaria, pentru că cele două ţări fac parte din „acelaşi pachet" al extinderii, iar pentru o decizie favorabilă sunt importante „şi discuţiile bilaterale cu ţările care şi-au exprimat rezerve". Şeful diplomaţiei române a evitat să spună dacă în afara Franţei şi Germaniei mai există şi alte ţări care au „rezerve" în privinţa aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. @