Un studiu al băncii britanice Standard Chartered Bank constată că economia mondială practic a intrat într-o nouă epocă de ascensiune economică, care va dura până în anul 2030
„The Super-Cycle Report" (Raportul despre superciclu) cum este întitulat studiul Standard Chartered Bank apărut la sfârşitul anului trecut, arată că economia mondială iese din criză şi se afla la începutul celui de-al treilea superciclu de creştere economică din ultimii 200 de ani.
Primul superciclu a avut loc între anii 1870 şi 1913, perioadă în care PIB-ul mondial a crescut cu un ritm mediu anual de 2,7%, cu un punct procentual peste ritmul de creştere înregistrat între anii 1820 şi 1870.
Principalul beneficiar al acestei perioade de expansiune economică a fost SUA, care a trecut de pe locul 4, pe primul loc în rândul celor mai mari puteri economice.
Al doilea superciclu a început după al Doilea Război Mondial şi a durat între anii 1946 şi 1975, ritmul mediu anual de creştere economică fiind de 5%. Japonia a fost principala ţară câştigătoare, ponderea sa în economia mondială crescând de le 3% la 10%.
CHINA ŞI INDIA,
PRINCIPALII BENEFICIARI
Al treilea superciclu a început încă în anul 2000 şi va dura 30 de ani, susţin experţii de la Standard Chartered Bank. În această perioadă, PIB-ul mondial va creşte cu un ritm mediu anual de 3,5% şi va ajunge la 129 trilioane de dolari în anul 2030 (dolari la valoarea din anul 2009), dublu faţă de nivelul din prezent.
Creşterea economiei mondiale va fi generată de ţări emergente, precum China, India, Brazilia, Indonezia şi Mexic.
Deja în anul 2020, China va avea un PIB mai mare ca cel al SUA, iar economia Indiei o va depăşi cu circa 50% pe cea a Japoniei. La finele „superciclului" în anul 2030, PIB al Chinei va fi de două ori mai mare ca cel al SUA, Brazilia va deveni a patra economie la nivel mondial, iar Indo