La doi ani distanţă de la punctul de maxim al crizei, încrederea directorilor generali din întreaga lume în creşterea economică viitoare a revenit aproape la nivelurile înregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a ediţii a studiului Global CEO Survey realizat de PwC.
Dintre cei 1201 respondenţi din rândul directorilor generali din întreaga lume, 48% au declarat că sunt „foarte încrezători” în privinţa creşterii economice viitoare în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de încredere faţă de anul trecut, când doar 31% dintre directorii generali se declarau „foarte încrezători”, şi se apropie de nivelul de optimism de 50% atins în 2008 la momentul debutului crizei economice.
În total, 88% dintre directorii generali au declarat că sunt într-o oarecare măsură încrezători în perspectivele de creştere pentru următoarele 12 luni, faţă de 81% care declarau acelaşi lucru anul trecut. Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declară încrezători în perspectivele de creştere în următorii 3 ani, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat anul trecut.
China, motorul economiei globale
Directorii generali au identificat China drept principalul motor al creşterii economice globale. China a fost menţionată de 39% dintre directorii generali, urmată de Statele Unite 21%, Brazilia 19, şi India cu 18%. China, Statele Unite şi India au fost identificate drept cele mai importante surse viitoare de produse şi materii prime. 90% dintre directorii generali au declarat că se aşteaptă ca operaţiunile lor din Asia să crească în următoarele 12 luni, urmate de cele din America Latină 84%, Africa 75%, Orientul Mijlociu 72% şi Europa de Est 70%. Numai o treime dintre respondenţi au declarat că ţara lor de origine oferă potenţial ridicat de creştere.
Din punc