Doar 50 de metri mai au ruşii de forat până să ajungă la suprafaţa lacului Vostok, aflat la 4 kilometri sub gheaţa Antarcticii şi care păstrează condiţiile de acum 15 milioane de ani.
În 1996, imagini din satelit au dus la descoperirea în Antarctica, sub gheaţă, a unui lac cu o vârstă de cel puţin patru milioane de ani. Condiţiile biologice din lac sunt aceleaşi ca acum aproximativ 15 milioane de ani, susţin oamenii de ştiinţă, potrivit cărora lacul a fost izolat de la ultima glaciaţiune de acum 35 de milioane de ani, si e posibil ca un sistem biologic să fi evoluat acolo în paralel cu cel de pe Terra.
Echipa de cercetători speră să găsească forme de viaţă care nu au mai fost văzute vreodată.
"Este ca şi cum ai lucra pe o planetă extraterestră, unde nu a mai ajuns nimeni", a declarat şeful cercetătorilor ruşi, pentru BBC.
"Nu ştim ce ne aşteaptă acolo jos", a adăugat Valery Lukin, coordonatorul proiectului şi directorul Institutului rus de Cercetări Arctice şi Antarctice.
Echipă de cercetători ruşi a început să foreze în gheaţă din noiembrie 2010 şi mai are acum doar 50 de metri până să ajungă la lac. "Până la adâncimea de 3 kilometri nu sunt probleme, dar de acolo apare o nouă gheaţă, cu o nouă structură, mult mai dură". Aşa că ultimii metri sunt şi cei mai greu de forat din cauza dificultăţilor tehnice.
Ei intenţionează să colecteze mostre din apa lacului.
Lacul în cifre:
• Lungime: 224 km
• Lăţime: 48 km
• Adancime: 501 metri
• Temperatura: poate ajunge la -80 de grade Celsius
Vedeţi o FOTOGALERIE cu cercetătorii şi mai multe informaţii despre acest subiect pe BBC şi pe newser.com