Creşterea preţurilor alimentelor a provocat "tulburări politice într-o proporţie pe care cu dificultate ne-am fi putut-o imagina", a declarat, ieri, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy, citat de AFP, anunţă Agerpres.
"Creşterea preţurilor alimentelor provoacă o inflaţie mondială, fără a lua în calcul şi tulburările politice", a declarat Lamy, în deschiderea unei conferinţe organizate de ONU pe tema volatilităţii pieţelor agricole.
Totuşi, Lamy nu a făcut aluzie directă la situaţia din Tunisia şi Egipt, dar a explicat că această creştere a preţurilor este "o preocupare foarte mare în lume".
Pascal Lamy a indicat că ascensiunea preţurilor în acest an va fi foarte pronunţată pentru ţiţei, cupru, aur, grâu şi soia. Lamy a precizat că aceste creşteri de preţuri sunt provocate de restricţiile comerciale impuse de anumite ţări.
La rândul său, secretarul general al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCED), Supachai Panitchpakdi, a declarat că "vârfurile" atinse de preţuri în 2010/2011 sunt similare celor din 2008. Panitchpakdi a subliniat rolul jucat, ca şi în 2008, de speculă în sectorul producţiei agricole.
Dar, "tendinţa actuală are caracteristici diferite", a mai spus oficialul citat, referindu-se la evenimentele meteorologice din Pakistan şi Rusia, două ţări care s-au confruntat cu inundaţii şi secetă.
* Consumul mondial de peşte, la nivel record
Consumul mondial de peşte a atins un nivel record în 2009, iar stocurile mondiale trebuie refăcute urgent, a apreciat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Potrivit raportului FAO "Situaţia mondială a pescuitului şi acvaculturii", în 2009 consumul de peşte a atins nivelul record de 17,2 kilograme pe persoană, iar peştele a asigurat cel puţin 15% din necesarul zilnic de protein