Băncile primesc din nou dosare pentru credite ipotecare prin "Prima casă" după ce Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care administrează garanţiile de stat în cadrul programului, a repartizat plafonul total de 200 mil. euro disponibil anul acesta.
Plafonul total de garanţii a fost diminuat drastic faţă de 2010 deoarece numărul cererilor pentru aceste credite s-a redus treptat în a doua jumătate a anului trecut.
Cererea a scăzut pe măsură ce pe piaţă au început să apară produse cu dobânzi mai mici şi în condiţiile în care procesul de aprobare a împrumuturilor garantate de stat este destul de greoi. Avantajul principal îl reprezintă însă avansul de doar 5% din valoarea împrumutului, faţă de 30-40% în cazul unui credit ipotecar standard.
"Există în continuare cerere pentru aceste credite. Este adevărat că şi ofertele standard ale băncilor s-au apropiat ca preţ de Prima casă, dar principala diferenţă rămâne avansul. Sunt clienţi care nu au un avans mai mare de 5% şi preferă această variantă", a comentat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance.
Creditele în euro prin Prima casă se vând la o marjă de maxim 4% peste indicatorul Euribor la trei luni, ceea ce înseamnă o dobândă de aproape 5,1% pe an.
Bancherii au început să îşi tenteze clienţii cu dobânzi de 5% la creditele standard încă de la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care vorbesc de creşterea soldului creditului de retail, iar miza este pe ipotecare.
Băncile care participă la programul Prima casă au menţinut în cele mai multe cazuri acelaşi nivel al dobânzilor ca anul trecut. Există însă şi situaţii în care bancherii încearcă să resusciteze cererea pentru credite garantate de stat prin tăieri de dobândă. Astfel BRD a redus cu 0,15 puncte procentuale marja de dobândă practicată la împrumuturile în euro prin Prima casă, pân