Un sfârşit de săptămână marcat de violenţe, jafuri şi nesiguranţă a ţinut Egiptul sub tensiune. Schimbarea guvernului de către preşedintele Mubarak nu a dat rezultatele scontate, iar protestele de stradă au continuat, cerându-se plecarea preşedintelui. Revolta a făcut până acum peste 100 de victime.
Maşini arse, magazine prădate, tancuri, cetăţeni înarmaţi păzindu-şi străzile şi cartierele de bande de hoţi - aceasta este imaginea oferită de Cairo în aceste zile. Forţele poliţiei, atât de detestate de demonstranţi, s-au retras în întregime, lăsând oraşul să cadă pradă dezordinei, haosului şi jafurilor. Două mumii aflate în Muzeul Naţional au fost deteriorate de hoţi, iar mai multe supermarketuri şi un mall au fost prădate şi incendiate. Armata, respectată şi apreciată de către egiptenii de rând, a preluat controlul străzilor, rămânând însă pasivă, refuzând să se implice în conflictul dintre poliţie şi cetăţeni şi chiar apelând la aceştia din urmă să îi ajute la restabilirea ordinii.
Profitând de haosul creat şi de absenţa poliţiei, patru închisori au fost luate cu asalt fie din interior, fie de către bande înarmate presupuse ca făcând parte din mişcarea islamistă. Câteva mii de deţinuţi au reuşit să evadeze, ceea ce sporeşte senzaţia de nesiguranţă şi teamă a populaţiei. În apropierea unei închisori din Cairo au fost descoperite duminică dimineaţă 14 cadavre, două dintre ele ale unor gardieni, restul ale unor deţinuţi ucişi în timpul tentativei de evadare. În total, în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi participanţii la demonstraţiile împotriva regimului, şi-au pierdut viaţa 111 persoane.
Schimbări politice - prea mici, prea târzii?
Sâmbătă, preşedintele Mubarak a anunţat demiterea guvernului, numindu-l pe Ahmed Shafik, fost comandant al aviaţiei militare şi şef al aviaţiei civile, în funcţia de prim-ministru. Totodată, Mubarak