Oamenii de ştiinţă ruşi mai au de săpat 50 de metri până să ajungă la ceea ce speră ei să fie un ecosistem neschimbat de 15 milioane de ani. Este vorba de lacul sub-glacial Vostok, ascuns la aproximativ 4.000 de metri sub calota de gheaţă din Antarctica.
♦ Protejat de stratul izolant de gheaţă, lacul Vostok a rămas neschimnat de mai bine de 15 milioane de ani. Nimic nu a ieşit din lac, nimic nu a intrat. Astfel, odată ce se va putea explora acest mediu, cercetătorii ruşi speră să întâlnească forme de viaţă necunoscute până acum. "Este ca şi cum am lucra pe o altă planetă, unde nimeni nu a mai pus piciorul. Nu ştim ce vom întâlni acolo", a declarat vicepreşedintele Centrului de Cercetare Arctică şi Antarctică din Rusia, Valeri Lukin.
♦ Cum sezonul cald în cel mai sudic continent al planetei este pe terminate, echipa forează non stop pentru a profita de vremea frumoasă. Cercetătorii vor părăsi locul pe 6 februarie, fereastră de timp în care avioanele încă mai pot ateriza în Antarctica. După aceea, temperaturile ar putea să scadă chiar şi până la minus 80 de grade.
♦ De altfel, cea mai scăzută temperatură înregistrată pe Pământ a fost chiar la Vostok, în 1983, când termometrele au arătat minus 89 de grade. În mod normal aici ar exista numai gheaţă, însă în anii '70 oamenii de ştiinţă britanici au înregistrat pe radare prezenţa apei.
Abia în 1996 ipoteza a fost confirmată, când imagini din satelit au arătat clar prezenţa apei dulci la adâncimea de 4.000 de metri, cât şi perimetrul în care lacul se întinde. Acesta are o adâncime de 800 de metri şi o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.
♦ Ideea că nimic nu s-a schimbat în apele lacului Vostok de 15 milioane de ani a stârnit îngrijorări în rândul comunităţii ştiinţifice. Mulţi au crezut că a pătrunde într-un mediu conservat pentru o perioadă atât de îndelungată prezintă un p