Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu a decedat luni, a anunţat Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului. Cele mai controversate aspecte ale vieţii mitropolitului sunt presupusa sa activitate legionară – pe de o parte şi, apoi, presupusa colaborare cu Securitatea. În ce priveşte activitatea bisericească, de numele lui Bartolomeu Anania e legată şi controversata scindare a Mitropoliei Ardealului.
Mitropolitul a murit la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca dup ce recent a fost internat la o clinică de la Viena.
În anii 1941-1942, tânărul Anania a fost arestat pentru presupuse activităţi legionare. Mitropolitul de mai târziu scria că nu a făcut niciodată parte din vreo grupare politică, dar că a fost întotdeauna de dreapta. În 1942, la 21 de ani, Valeriu Anania s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, primind numele Bartolomeu. În 44, student la Medicină şi la Conservatorul din Cluj, a participat la organizarea grevei studenţilor împotriva guvernului Petru Groza.
Exmatriculat, pleacă la Sibiu, unde face Teologia. În anul 1958 a fost din nou arestat, sub acuzatia de activitate legionară. A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru "uneltire contra ordinii sociale" şi a fost închis la Aiud. A fost, apoi, eliberat în baza decretului din 1964.
Urmează, brusc, ascensiunea în ierarhia bisericească şi multe călătorii în străinătate, ca reprezentat al Bisericii. În 93 e ales arhiepiscop al Clujului. Pe atunci exista o singură Mitropolie în Ardeal, la Sibiu, condusă de Antonie Plămădeală.
Odată cu moartea mitropolitului de la Sibiu, în 2005, nemulţumit că Andrei Andreicuţ, candidatul pe care l-a susţinut în mod public, nu a fost ales în funcţia de mitropolit al Ardealului, Bartolomeu Anania a iniţiat scindarea Mitropoliei. Un an mai târziu, Sinodul Bisericii a înfiinţat Mitropolia Clujului,