Tinerii renunţă la şcoală pentru că le este greu să înveţe, pentru că au probleme acasă sau pentru că nu sunt motivaţi şi nu au parte de sfaturi utile ori de sprijin. Sunt doar câteva dintre cauzele care au făcut ca rata abandonului şcolar în Uniunea Europeană (UE) să ajungă la aproape 15 la sută din totalul populaţiei cu vârstă de şcolarizare, după cum constată Comisia Europeană (CE). Romanialibera.ro vă propune o analiză succintă a fenomenului care sperie comunitatea europeană.
În cifre, este vorba de şase milioane de tineri - unul din şapte la nivel european - care renunţă la şcoală după gimnaziu sau chiar mai devreme.
"În condiţiile în care populaţia europeană îmbătrâneşte, ţările UE nu îşi pot permite o asemenea risipă de potenţial în rândul tinerilor", trage concluzia CE.
În consecinţă, forul menţionat face luni, 31 ianaurie, o recomandare către Consiliului European care să cuprindă principalele măsuri de luat pentru combaterea abandonului şcolar. Scopul este ca, până în 2020, rata acestui fenomen negativ să scadă sub 10 la sută în UE. Printre soluţii se numără susţinerea tinerilor din comunităţile dezavantajate şi ajutarea absolvenţilor să se încadreze în piaţa muncii.
"Suntem în cod roşu"
În România, autorităţile îşi pun speranţa în noua şi controversata Lege a educaţiei, promulgată de preşedintele Traian Băsescu pe 4 ianuarie după ce a fost criticată de partidele de opoziţie şi de unii reprezentanţi ai sistemului de învăţământ.
"Această lege va duce la reaşezarea structurii învăţământului preuniversitar. Pentru educaţia timpurie ne propunem exact reducerea abandonului şcolar şi a deficitului de învăţare. Iar pentru a asigura un acces la educaţie egal pentru toată lumea introducem clasa pregătitoare pentru copiii de şase ani", spune, pentru romanialibera.ro, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.
Proble