Televizorul a fost inventat acum mai bine de 100 de ani, iar pentru mulţi acesta reprezintă principalul mijloc de divertisment. Cum a început totul şi cum vor arăta televizoarele din viitor, citiţi mai jos.
Peste patru miliarde de persoane se uită la televizor în întreaga lume, iar unii mai mult de cinci ore pe zi. “Vinovaţi” de acest lucru sunt mai mulţi inventatori şi oameni de ştiinţă, inclusiv Thomas Edison, Ferdinand Braun sau Paul Gottlieb Nipkow.
Acesta din urmă este cel care a creat în anul 1884 primul televizor electromecanic. Maşinăria inventată de el nu era capabilă să redea imagini în mişcare, însă scoţianul John Logie Baird rezolvă această problemă în 1926, când afişează pentru prima oară imagini în mişcare la Londra.
Un an mai târziu, Baird reuşea să trimită un semnal TV la distanţă de 705 km prin linia telefonică dintre Londra şi Glasgow şi astfel lua naştere televiziunea. Baird Television Development Company Ltd a fost înfiinţată în anul 1928, iar tot atunci s-a realizat prima prima transmisie televizată transatlantică (Londra-New York) şi primul program televizat.
A urmat lansarea primului sistem de televiziune cu emiţător şi receptor electronice de către Philo Farnsworth, însă înaintea acestuia rusul Vladimir Zvorykin inventa tubul catodic (CRT).
Primul televizor color electronic a fost lansat de americani în 1940. În anul 1945, în SUA, existau 7.000 de aparate TV şi nouă posturi de televiziune, trei în New York, câte două în Chicago şi Los Angeles şi câte unul Philadephia şi Schenectady.
Un televizor costa la mijlocul anilor ‘50 în jur de 10.000 de dolari, la valoarea de astăzi, astfel încât acestea nu se adresau oricui. Cu timpul preţul acestora a scăzut, iar tot mai mulţi îşi permiteau unul. Producţia de televizoare creştea de la an la an, nu numai în SUA ci şi în Franţa, Rusia, Brazilia, Italia, Japonia et