Prim-vicepreşedintele Parlamentului moldovean susţine că va renunţa la dubla identitate. Vladimir Plahotniuc a făcut anunţul ieri, la câteva zile după ce ziarul „Adevărul" a dezvăluit că milionarul a tăinuit faţă de autorităţile moldovene că şi-a schimbat numele în actele de cetăţean român, unde îl cheamă Vlad Ulinici.
Plahotniuc susţine că a solicitat autorităţilor din România „stoparea procedurii de schimbare a numelui" pentru a opri „speculaţiile în jurul unei proceduri tehnice de preluare a numelui de familie al unuia dintre părinţi". Oficialul anunţă că a mandatat ieri-dimineaţa un reprezentant legal să iniţieze acţiunea în cauză, iar purtătorul său de cuvânt personal, Diana Danu, a precizat pentru „Adevărul" că este vorba de avocaţi din România, fără a da nume.
Plahotniuc: „O campanie regizată"
Vladimir Plahotniuc nu vede nicio ilegalitate în faptul că are dublă identitate şi crede că dezvăluirile la acest subiect ar fi „o campanie regizată şi multiplicată", menită a-l denigra „prin prezentarea unei acţiuni absolut legale, întreprinse în statul vecin, drept o ilegalitate, comisă cu rea-voinţă". Plahotniuc/Ulinici presupune chiar o implicare politică în acest caz.
Juriştii spun altceva
Juriştii din România spun că în legislaţie nu există termenul de „stopare a procedurii de schimbare a numelui" şi că, din moment ce Vladimir Plahotniuc a solicitat, deja cu numele de Vlad Ulinici, modificarea numelor pentru copiii săi, înseamnă că procedura este încheiată. „Eventual ar putea solicita revenirea la vechiul nume, printr-o procedură administrativă similară, sau să renunţe la noul nume printr-o decizie judecătorească, ceea ce e mai complicat", a declarat avocatul Andrei Dima, de la Casa de Avocatură „Toader şi asociaţii" din Bucureşti. După mai multe insistenţe, reporterii „Adevărul" au reuşit să-i ia lui Vladimir Plahotniuc un scurt