Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început o anchetă „in rem” (privind fapte, nu şi persoane) în cazul operaţiunilor de transfer neauturorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, din noiembrie 2010, prin care compania Holcim SA a fost prejudiciată cu suma de aproape 24 de milioane de euro. Sursa: SHUTTERSTOCK
„În dosarul penal nr. 332/D/P/2010, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic”, se arată în comunicatul de presă, remis astăzi de DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, „la data de 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA, prin reprezentanţii săi legali, a sesizat DIICOT cu privire la faptul că, în cursul zilei de 16 noiembrie 2010, au fost iniţiate 10 operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Registrul Naţional GES)”.
În total, au fost transferate neautorizat un număr de 1.600.000 de certificate, în valoare de aproximativ 24.000.000 de euro, valoarea de piaţă a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro, susţin procurorii.
Astfel, subliniază aceştia, „s-a dispus începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”. De asemenea, procurorii au obţinut autorizaţii în vederea efectuării de percheziţii asupra unor sisteme informatice.
Potrivit DIICOT, în această ca