Japonia investeste tot mai mult, SUA ii cumpara gata formati, Franta si-i stimuleaza financiar suficient de bine incat sa produca si sa-i tenteze, Germania se uita in ce zona sa si-i formeze in asa fel incat viitorul sa nu-i prinda nepregatiti samd. In Romania, cercetarea e lasata de izbeliste, cercetatorii fiind condamnati la o moarte lenta, cu sector cu tot, scrie Dan Popa pe blogul lui.
Japonia isi creste in acest an bugetul destinat cercetarii, alocand 414 milioane de dolari tinerilor cercetatori, scrie revista Science. Cercetarile în domeniul ştiinţelor vieţii şi tehnologiilor ecologice vor fi finantate cu 932 numar cercetatori Foto: HotNews milioane dolari. Vor stimula cercetarile din zona celulelor stem, ale medicinei regenerative, tratamente impotriva cancerului si in neurostiinte. Reduc cheltuielile in cercetarea energiei atomice si mai dau bani pentru crearea unui nou program al Agentiei pentru Stiinta si Tehnologie, destinat utilizarii energiei solare. China aloca si ea circa 30 de miliarde anual pe cercetare. Romania- 0,48% din PIB. Vedeti aici productia pe domenii. Mi se pare cea mai desteapta cheltuiala a banului, investitia in R&D. Asadar, sa aruncam o scurta privire spre ceea ce inseamna sectorul R&D la noi.
Cateva constatari: tot mai putini sunt atrasi de aceasta zona. In curand o sa ne ramana atat de putini incat o sa-i putem aminti nominal. Explicatiile sunt la indemana. Un sector prost platit, insuficient respectat socialmente si insuficient fructificat. Suntem tara care i-a dat lumii pe Vlaicu, Coanda, Hulubei, fara sa-i pun la socoteala pe cercetatorii in economie. Suntem atat de prosti incat pe cei mai buni i-am lasat sa plece si ne miram apoi ca importam inventiilor lor, sub forma a tot felul de produse/aparate etc.
Media de varsta a cercetatorilor nostri creste, pe masura ce tinerii nu mai intra in acest domeniu