Zilele trecute, firma de consultanţă germană Schips Finanz a dat publicităţii un studiu cu o concluzie şocantă: 30% din fotbaliştii aflaţi în activitate şi 50% din cei care şi-au încheiat cariera sunt faliţi! Libertatea a stat de vorbă cu Ionuţ Lupescu (42 de ani), directorul general al FRF, despre cauzele acestei situaţii şi despre cum poate fi prevenită.
Libertatea:Sunt plauzibile cifrele din studiul firmei Schips Finanz?
Ionuţ Lupescu: Excesele de tot felul, favorizate de salariile uriaşe, ar fi principala cauză a falimentului în rândul fotbaliştilor. În străinătate, unde există lefuri de milioane de euro, aşa o fi. În România însă, nu cred că această explicaţie funcţionează. În Liga I sunt puţini jucători care câştigă câteva sute de mii de euro pe an.
Cum se explică atunci cazurile lui Florea Dumitrache şi Sandu Neagu, care au avut probleme financiare şi au murit săraci?
Pe timpuri, mulţi fotbalişti aveau probleme după ce-şi încheiau cariera, pentru că nu ştiau nici o meserie. Obişnuiţi cu bani peste medie, nu-şi mai puteau menţine standardul de viaţă după ce abandonau sportul. Se întâmplă şi acum, ba, mai grav, unii mai cad şi în patima băuturii.
Acum au şansa reconversiei
Cum poate fi combătut acest fenomen?
FRF a demarat un proiect care se adresează în special fotbaliştilor din ligile inferioare, unde salariile nu sunt deloc mari, prin care le oferă şansa unei reconversii profesionale. E vorba de cursuri de antrenori, pentru a avea o diplomă care să le permită să se angajeze imediat după ce renunţă la fotbal.
Alte măsuri similare?
Mai pot urma cursuri de arbitraj, meserie pe care o pot practica după terminarea carierei.
Victimele noastre
FLOREA DUMITRACHE: unul dintre cei mai buni fotbalişti din istoria lui Dinamo a murit în 2007