Comisia Europeană lansează un plan de acțiune pentru reducerea abandonului şcolar. Asta în condiţiile în care peste șase milioane de tineri din Uniune părăsesc şcoala încă din gimnaziu. Măsurile sunt cu atât mai necesare cu cât aceşti tineri întâmpină probleme mari în găsirea unui loc de muncă, sunt de obicei șomeri și depind de ajutoare sociale.
Comisia Europeană a aprobat un plan de acțiune care va ajuta statele membre să atingă obiectivul principal al Strategiei Europa 2020. Este vorba despre reducerea, până la finalul deceniului, a ratei medii a abandonului şcolar de la 14, 4 la sută cât e în prezent la sub 10 %.
Media actuală înregistrată la nivel comunitar ascunde însă diferenţe mari între statele mebre. Astfel, șapte state membre au atins deja pragul de 10 %:Austria, Cehia, Finlanda, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia. La polul opus se află Malta, Portugalia și Spania cu o rată a abandonului şcolar de peste 30 la sută.
Comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou,explică: "potrivit estimărilor din Finlanda şi Olanda, fiecare copil care abandonează şcoala costă aceste state peste un milion de euro de-a lungul vieţii lui. Iar asta este mult!
Cercetările arată că măsurile necesare pentru reducerea abandonului şcolar sunt aproape fără nicio excepţiecu costuri mult mai mici faţă de cât ar costa societatea dacă nu ar rezolva problema".
Din datele Comisiei reiese că România, cotată cu o rată a abandonului ridicată, a reuşit să obţină reduceri semnificative alături de Malta, Italia, Cipru și Portugalia.
Părăsirea timpurie a școlii reprezintă o problemă complexă care nu poate fi rezolvată doar prin politici de educație. Fiecare stat trebuie să ţină cont când îşi redactează strategia de condițiile locale, regionale și naționale. Strategiile naţionale trebuie neaparat să