Zilele astea, preţul la raft al uleiului va creşte iar cu 30%, după ce, prin octombrie, a mai sărit cu 25%. Legumele şi fructele se scumpesc anapoda, ca şi lactatele, care au ajuns peste carne, de-l uimesc până şi pe preşedintele Băsescu ieşit, pe o vreme câinească, la cumpărături la hipermarket. Pâinea “îşi dospeşte” şi ea preţul. Adăugaţi inflaţia şi cursul valutar, puneţi deasupra veniturile populaţiei, mereu dijmuite de Guvern, nu uitaţi întreţinerea şi medicamentele. Vom ajunge la ceea ce se ştia deja: tot mai mulţi oameni fac sau vor face foamea. Nu l-am văzut pe primul ministru să apară la TVR-ul său drag, să treacă la tablă şi să demonstreze că nu cu 400-500 lei pe lună, ci chiar cu 700-800 lei venit net un om ar putea face faţă acestor cheltuieli şi că aceia care susţin contrariul sunt nişte defetişti nenorociţi. Autorităţile se menţin în a ignora o realitate tot mai crâncenă, invocând evoluţii modeste ale preţurilor alimentelor, aşa cum sunt stabilite după calcule aeriene de către Statistică, fără nici o legătură cu etichetele din supermarketuri sau de pe tarabe.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, se mulţumea să constate candid că “pieţele au devenit zone de evaziune fiscală şi de speculă”, lăsând să se înţeleagă că n-are cum interveni. Dar e coleg de guvern cu ministrul de interne, Traian Igaş, şi cu şeful Finanţelor (implicit al Fiscului), Gheorghe Ialomiţianu: cine altcineva să intervină? Colaboratori ai domnului Tabără susţin că preţurile sunt exagerate în supermarketuri, unde nu se respectă nici Codul bunelor practici, dar statul nu se poate amesteca. Cine însă opreşte Guvernul să suprataxeze la sânge profiturile nesimţite şi scoase din ţară? Asta e actualitatea.
Perspectiva? O aflăm dintr-un studiu japonez: România e pe locul 12 în lume şi pe primul în Europa, în privinţa riscului foametei. Dl Tabără sare de doi coţi şi cred