Multe familii riscă să piardă alocaţia socială, din cauza legii ce leagă plata banilor de prezenţa elevilor la ore. Legislaţia promovată de Ministerul Muncii îşi propune, între altele, să combată absenteismul şcolar.
Nu mai puţin de jumătate din elevii brăileni se află în pericol să nu mai primească alocaţie de sprijin, în baza noii legislaţii adoptate la iniţiativa Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Ei au acumulat deja peste 400.000 de absenţe. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila sunt însă de părere că măsura nu ar avea un caracter coercitiv, ci unul preventiv.
„Este un instrument dintr-un set menit să responsabilizeze elevul în ceea ce priveşte importanţa frecventării cursurilor. Nu este gândit ca o pedeapsă, ci ca o măsură de prevenire a absenteismului şcolar", a declarat profesorul Romeo-Cezar Mocanu, inspector şcolar adjunct. Potrivit statisticilor oficiale ale inspectoratului, numărul total al elevilor din judeţul Brăila este de aproape 40.000, în timp ce numărul absenţelor se ridică la 404.060, adică o medie de 10 absenţe pe elev. Învăţământul liceal este cel care înregistrează cele mai multe absenţe, cu un raport de 20 de absenţe la un elev.
În ceea ce priveşte situaţia din mediul rural, unde elevii lipsesc de la şcoală pentru că sunt puşi de părinţi la diverse munci,conducerea ISJ spune că nu poate decât să facă un apel la responsabilitate. „Părinţii ar trebui să se gândească la viitorul copiilor lor. Educaţia este o investiţie pe termen lung şi are prioritate în faţa nevoilor imediate, de ordin material. Conform legii, învăţământul este obligatoriu, absenţele în mod frecvent nefiind scuzabile şi nici legale", ne-a declarat Romeo-Cezar Mocanu, inspector şcolar adjunct.
Ce prevede legea
Legea privind alocatia pentru sustinerea familiei, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului trecut