Bartolomeu Anania a trecut luni seara la cele veşnice. De circa trei ani, ierarhul suferea de o afecţiune a inimii. La sfârşitul anului trecut, boala se agravase, şi pe fondul vârstei înaintate.
Mitropolitul a fost transportat la clinica AKH din Viena, dar medicii de aici nu şi-au asumat reponsabilitatea unei operaţii. La solicitarea sa, bolnavul a fost transportat în ţară pentru a se stinge acasă.
Bartolomeu Anania era născut la 18 martie 1921. A fost de asemenea un scriitor, poet şi dramaturg al cărui loc este indiscutabil în istoria literaturii române. De asemenea, este autorul unei excepţionale traduceri a Bibliei.
În 1936 s-a înscris în “Frăţiile de cruce” …”Nu am apucat să devin legionar din două motive, unul formal şi altul de fond: în ianuarie 1941, la vremea când eu încă nu eram major (la aceea vreme majoratul era la 21 de ani) , “Frăția de Cruce” din Seminarul Central a fost desființată. În al doilea rând, în timpul scurtei guvernări legionare, dar şi după aceea, mi-a fost dat să văd şi reversul medaliei, adică faţa neştiută a Gărzii de Fier, cu care nu puteam fi de acord. Mărturisesc însă că în “Frăţia de Cruce” din Seminar nu se făcea politică, nici antisemitism, ci doar educaţie, şi că nu am avut de învăţat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam şi de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu”, declara în 2006 Anania pentru revista Rost. În 1941 a fost arestat pentru că a participat la funeraliile unui comandant legionar. “După trei săptămâni am fost eliberat, dar în cazierul meu a rămas fişa cu calificativul “legionar”, un stigmat de care, orice ai face, nu scapi o viaţă întreagă. Nu am făcut parte niciodată dintr-un partid politic, dar am fost şi am rămas de dreapta”.
În toamna anului 1944, ca student la Facultatea de Medicină şi la Conservator