În fiecare an, mascaţii de la trupele speciale ale Poliţiei au peste 30 de mii de intervenţii. Unele dintre ele se soldează cu greşeli grave şi încălcări ale drepturilor unor persoane nevinovate
Cele mai multe situaţii vizează intervenţii în situaţii de risc, atunci când forţa poliţiştilor are nevoie de susţinere suplimentară. Mascaţii intervin şi la cererea procurorilor, atunci când sunt căutate anumite persoane cercetate, sau în baza mandatului dat de judecător, pentru desfăşurarea unor percheziţii domiciliare sau arestarea unor suspecţi.
Erorile pot fi provocate de graba echipelor din teren sau de tensiunea din timpul misiunii, dar şi de factori obiectivi, precum faptul că la aceeaşi adresă locuiesc mai multe persoane. Există şi situaţii în care mascaţii intră la alte adrese decât cele vizate, iar în astfel de cazuri, dacă există pagube materiale, acestea sunt suportate de instituţie. Poliţia se poate îndrepta apoi, pentru recuperarea prejudiciului, împotriva angajaţilor care au greşit. În funcţie de gravitate, se aplică sancţiune administrativă.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de IGP, niciun poliţist din trupele speciale nu a fost sancţionat anul trecut pentru erori în misiunile de descindere în forţă.gândul vă prezintă în continuare câteva rateuri profesionale ale mascaţilor. La nivelul SIIAS, serviciul specializat în intervenţii la nivelul IGP, anul trecut a fost un singur caz de descindere la o adresă greşită, din cele 220 de acţiuni de acest gen desfăşurate. Victima greşelii mascaţilor nu a făcut plângere împotriva acestora.
Au spulberat poarta, dar greşiseră adresa
Mascaţii din trupele speciale ale Jandarmeriei au descins la o adresă greşită.
Marţi dimineaţa, un bărbat din comuna Pantelimon a fost trezit de jandarmii însoţiţi de procuror şi poliţişti de la crimă organizată. Jandarmii au spulberat p