Care facultate din ASE scoate cei mai buni candidaţi pentru joburile din bănci: cea de finanţe-bănci sau cea de relaţii economice internaţionale?
Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (REI) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), susţine că dă mai mulţi angajaţi pentru sectorul bancar decât Facultatea de Finanţe-Bănci, chiar dacă aceasta are un profil dedicat acestei pieţe.
Tatiana Moşteanu, decanul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FABBV), i-a dat dreptate.
"De fiecare dată când intru la RBS, ING sau Raiffeisen, mă simt ca în facultate, toată lumea mă salută, pentru că le-am fost profesor. Cred că sunt mai puţini absolvenţi de finanţe-bănci în băncile străine din România decât absolvenţi de relaţii economice internaţionale, pentru că suntem singura facultate din ASE care are ca discipline obligatorii două limbi străine, la care se adaugă alte două opţionale", a spus Neguţ, care este profesor de geografie economică, geopolitică şi geostrategie şi predă şi la FABBV.
Anual, aproximativ 600 de studenţi termină Facultatea de REI la ASE. În total, cu excepţia învăţământului la distanţă, la această facultate învaţă 1.600 de studenţi la ciclul de licenţă, în timp ce la masterat sunt înscrişi peste 1.200 de studenţi.
Şi în cadrul FABBV există peste 650 de absolvenţi de facultate anual, la care se adaugă cei 400-500 absolvenţi de masterat. În total, la această facultate învaţă 2.800 de studenţi în prezent.
"Este posibil să se ducă mai mulţi absolvenţi de relaţii internaţionale să lucreze în bănci pentru că sunt apreciaţi şi pentru că se prezintă mai bine la interviu, mai ales că ştiu şi limbi străine. Este însă păcat că nu se duc să lucreze în Ministerul Finanţelor, de exemplu. Pe de altă parte, ai noştri învaţă în detaliu materii specializate, precum gestiune bancară sau model