Liberalii şi-au propus "să coloreze" în galben vestul şi centrul ţării. Social-democraţii vor să-şi menţină dominaţia în sud şi est şi să recupereze nordul Moldovei. Sursa: CODRIN PRISECARU
Partidul Social Democrat, cu PNL aliat, va încerca, să-şi menţină dominaţia în Oltenia şi Muntenia şi să recupereze Moldova. Liberalii, cu sprijinul PSD, vor să se impună în Transilvania şi Banat în locul PDL. Aşa arată, în mare, împărţirea electorală a României, care stă la baza alianţei PSD-PNL.
Conform Protocolului, cele două partide vor susţine candidaţi unici pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene (CJ), poziţii de putere de pe care s-au ridicat celebrii baroni locali. "Dacă sunt eu candidatul comun, atunci sunt de acord cu candidaturi comune", traducea, cu cuvintele sale, Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea. Pentru a tranşa problema candidaţilor unici, PSD şi PNL au apelat la regula fiefurilor electorale. Astfel, social-democraţii vor desemna candidaţii în judeţele "de stânga", controlate de baronii roşii.
La rândul lor, liberalii vor arunca în luptă candidaţii în fiefurile "de dreapta". "99% dintre cei care ocupă acum cele cinci funcţii de preşedinte de CJ vor fi propuşi din nou de PNL. Nu e o regulă, dar e greu de crezut că vor fi alţi candidaţi care să obţină mai mult în sondaje. La desemnarea candidatului va conta şi câte primării are fiecare partid în acel judeţ", a declarat, pentru EVZ, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu.
Voinţa baronilor
Un interes deosebit pentru încheierea alianţei cu PNL au manifestat baronii PSD. Prioritatea lor a fost să-şi asigure, cu sprijinul PNL, voturile necesare realegerii în funcţii. De aceea, la negocieri, au insistat pentru regula ca fiecare partid să aibă mână liberă în judeţele pe care le controlează.
Astfel, baronii PSD îşi conservă influenţa în Constanţa (p