Fiscul doljean a încasat cu 19 milioane de lei mai mult în decembrie 2010 faţă de decem-brie 2009, în mare parte datorită sumelor venite de la guvern, indirect pentru companiile care au avut afaceri cu statul. Totuşi, economia a crescut uşor în decembrie: a urcat puţin profitul firmelor şi TVA plătită statului.
Luna decembrie 2010 a fost o surpriză din punct de vedere al încasărilor în conturile statului de la firmele doljene. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a încasat la bugetul general consolidat 152 de milioane de lei, mai mult cu 19,23 milioane de lei decât în decembrie 2009, când în conturile statului intraseră 132,8 milioane de lei. De unde vine creşterea cu 14,48% a încasărilor către bugetul consolidat, din moment ce economia judeţului era aproape pe butuci? Şeful Finanţelor doljene, Eugen Călinoiu, a precizat, pentru GdS, că pe final de an s-ar fi înregistrat şi o activitate mai bună a firmelor, dar acest lucru s-a datorat fondurilor de la guvern plătite către primării, şi de acolo către mediul privat. „Au crescut încasările la 152 de milioane de lei şi pentru că firmele au avut o activitate ceva mai bună, dar mai ales pentru că s-au dat bani de la autorităţile locale către firme care aveau facturi blocate şi neîncasate. Astfel că firmele au putut să-şi achite din datoriile pe care le aveau către stat. De exemplu, RAT Craiova a achitat integral datoria către buget, Staţiunea Dăbuleni a primit subvenţia şi şi-a achitat datoriile de 5,2 milioane de lei“, a spus directorul executiv al DGFP Dolj.
Controale dure
După ce că multe dintre firmele private au făcut eforturi disperate să se menţină pe piaţă pe final de an, peste cele cu datorii la Fisc s-au mai abătut şi controalele mixte ale autorităţilor fiscale din judeţ.
„În decembrie, au fost pe teren 24 de echipe mixte de control, formate din oameni de la G