Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita institutiilor, in special SIF-urilor si Fondului Proprietatea, sa gaseasca o solutie mai buna pentru piata Rasdaq, decat desfiintarea.
AIPC considera ca, in conformitate cu Decizia C.N.V.M. nr. 1092/1996, piata RASDAQ este o piata reglementata, deci nu este necesar ca emitentul sa isi dea inca o data acordul pentru a fi tranzactionat pe o piata reglementata.
Mai mult, prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 5 din 1 martie 1997, art. 3, alin. (1) stipuleaza ca „ [....] Modificarile aduse statutului vor include prevederi referitoare la tipul societatii P.P.M., structura actionariatului rezultata in urma aplicarii procedurilor de privatizare in baza Legii nr. 55/1995, piata organizata a valorilor mobiliare pe care vor fi tranzactionate actiunile respectivei societati P.P.M., […]”. Din cele mentionate mai sus rezulta ca incepand din 1997, actionarii emitentilor proveniti in urma Programului de Privatizare in Masa si-au dat acordul cu privire la tranzactionarea actiunilor pe piata RASDAQ, o piata reglementata inca din 1996.
„Avand in vedere ca masura abuziva de a retrograda anumite actiuni de pe piata RASDAQ pe sistemul alternativ de tranzactionare afecteaza interesele a foarte multi participanti pe piata de capital, ne-am dori o mai mare implicare a acestora”, se arata in comunicatul AIPC.
Pe langa societatile de investitii financiare (SIFs), fonduri de investitii romanesti si straine, o mare expunere pe piata RASDAQ o are si Fondul Proprietatea: Primcom S.A. (PRIB) 78,97%, Alcom S.A. Timisoara (ALCQ) 71.89%, Prestari Servicii S.A. (PRVD) 70,55%, Telerom Proiect S.A. (TEBV) 68,63%, Delficom S.A. (DELF) 65,5%, Romplumb S.A. (ROMR) 51%, Vitacom S.A. (VITO) 46,91%, Turdapan S.A. (TUSB) 44,06%, Severnav S.A. (SEVE) 39,1%, Forsev S.A. (FORS) 28,14%, Romaero S.A. (RORX) 21%,