Valul de turbulente sociale din Egipt continua sa influenteze intens atat comertul global cat si pietele bursiere, iar majoritatea analistilor politici sustin faptul ca o iminenta prabusire a regimului Mubarak va genera instabilitate politica in regiune, scrie presa internationala.
Situatia extrem de volatila la nivel national, a determinat, de asemenea, agentia Moody's sa reduca ratingul de tara al Egiptului, cu o treapta, la "Ba2", si sa schimbe perspectiva la negativa, de la stabila, din cauza cresterii semnificative a riscurilor politice, asociata manifestarilor violente de strada din ultimele sase zile, care s-au soldat cu 150 de morti si peste 2.000 de raniti.
Grevele si situatia economica din ultima perioada au condus la o reducere cu 5% a valorii Produsului Intern Brut (PIB) al tarii (217 milioane de dolari, in 2010) si la accelerea cresterii pretului barilului de petrol la nivel global, acesta ajungand la un nivel maxim al ultimilor 2 ani. Piata bursiera din Egipt, inchisa astazi, a scazut cu 17% saptamana trecuta, iar alte piete din regiunea Golfului Persic au inregistrat scaderi importante de la izbucnirea violentelor. Bursele din Qatar si Oman au scazut cu 4,1%, respectiv 3,2%, iar indicele din Kuwait a pierdut 2,1%.
De asemenea, Banca Reglementelor Internationale (BIS) a anuntat ca expunerea bancilor internationale in cazul entitatilor economice din Egipt este de 49,3 miliarde de dolari, cele mai expuse fiind institutiile de credit din Franta si Marea Britanie.
Turismul, sub embargo
Mii de turisti straini au parasit deja Egiptul, iar liderii opozantilor presedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani, au facut apel la egipteni sa intre in greva generala. Presiunea exercitata asupra lui Mubarak a sporit si mai mult dupa ce protestatarii au respins, la sfarsitul saptamanii trecute, numirea in functia de vicepres