Site-ul health.com a început ieri o dezbatere: cât de tare ar trebui să îi îngrijoreze pe americani faptul că peştele sau carnea de pe piaţă provine de la animale injectate cu hormoni
Somonul care ajunge la maturitate de două ori mai repede faţă de cât ar fi normal. Produse lactate provenite de la vacile care dau cu 15 la sută mai mult lapte. Sau carnea provenită de la bovinele care cresc cu 20 la sută mai repede. Toate aceste animale au devenit hiperproductive din cauza injecţiilor cu hormoni sau a ingineriei genetice, despre care numeroase voci susţin că au efecte negative asupra sănătăţii, scrie site-ul Health.com. Deocamdată, românii nu au de ce să îşi facă griji în această privinţă, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "În Uniunea Europeană, din fericire, este interzisă folosirea hormonilor de creştere, aşa că nu avem această problemă. Iar somonul care ajunge la noi nu e modificat genetic, provine din crescătoriile din ţările nordice", a declarat Mencinicopschi pentru gândul.
Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, spune că disputa între Europa şi America în ceea ce priveşte folosirea hormonilor de creştere la bovine este fără sfârşit. "UE interzice importurile din carne din SUA tocmai din cauza faptului că acolo se folosesc hormoni de creştere. Deocamdată, nici europenii nu au reuşit să demonstreze faptul că hormonii de creştere ar fi nocivi, nici americanii nu au reuşit să demonstreze că nu ar fi.Noi avem o lege care interzice folosirea lor şi care chiar se respectă", spune Andronie. Temerea cea mai mare a europenilor, spune el, este că aceşti hormoni ar fi responsabili pentru apariţia obezităţii.
Somonul care creşte rapid aşteaptă aprobarea în SUA
Sunt aceşti hormoni periculoşi pentru oamenii care mănâncă respectiva c