Acţionarii A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, au aprobat delistarea companiei de pe Bursa din Londra, după patru ani în care managementul a sperat că va face "o piaţă activă a titlurilor" şi va avea acces la mai mulţi investitori, însă obiectivul nu a fost atins.
Criza a stricat planurile iniţiale, preţul acţiunilor a scăzut spre dezamăgirea investitorilor, iar povestea singurei listări în străinătate a unei companii locale din ultimii zece ani se încheie aici.
Consiliul director a hotărât că nu mai merită făcut efortul de asigurare a cerinţelor de transparenţă specifice unei companii listate.
"Compania va solicita autorităţii din Marea Britanie să anuleze tranzacţionarea GDR-urilor (global depositary receipts - certificate globale de depozit, adică titluri care reprezintă mai multe acţiuni ale companiei - n.r.) pe piaţa principală a Bursei din Londra", se arată în anunţul publicat aseară de instituţie.
Votul acţionarilor a fost posibil după ce o instanţă din Olanda, unde grupul este înregistrat, a respins o cerere a unor minoritari care se opuneau delistării.
Ultima zi în care acţiunile A&D Pharma se mai tranzacţionează va fi 28 februarie 2011, potrivit unui calendar trimis Bursei.
Listarea a adus în buzunarele acţionarilor peste 130 mil. euro
Oferta publică iniţială din toamna anului 2006 în urma căreia acţionarii au strâns peste 130 mil. euro a fost considerată un succes în acel an, iar A&D Pharma a devenit singurul business românesc listat la Londra. De procesul de listare s-a ocupat ING, prin sucursala de la Londra.
Înainte de listare, fondatorii companiei - oamenii de afaceri Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid - s-au retras din conducerea de zi cu zi a afacerii, iar managementul a revenit unei echipe conduse de Dragoş Dinu.
Conform cerinţelor de transparenţă specifice co