Ministerul Economiei susţine că încă nu ştie care va fi efectul unei astfel de decizii şi că va trebui făcut un studiu în acest sens
iberalizarea pieţei gazelor naturale, respectiv renunţarea la politica de stat de plafonare, prin lege, a tarifelor aplicate gazelor naturale distribuite. "Ne solicită reverificarea preţurilor. Preţurile să fie liberalizate şi în cursul acestui an să prezentăm o nouă formă de calcul, că sunt probleme", a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, la finalul întâlnirii de două ore pe care a avut-o luni cu reprezentanţii FMI. El a ţinut să sublinieze că o eventuală liberalizare a preţurilor nu înseamnă neapărat costuri mai mari pentru clienţii finali.
Ulterior, ministerul a revenit cu un comunicat, în care susţine că impactul liberalizării pieţei gazelor naturale şi a energiei electrice asupra preţurilor de consum nu este încă estimat, urmând să fie făcut un studiu în acest sens. "În următoarele luni, ANRE va face o analiză a propunerii FMI şi o va prezenta Guvernului pentru a vedea în ce măsură liberalizarea preţurilor la gaze naturale este viabilă sau nu", se precizează în comunicatul oficial.
Experţii susţin că liberalizarea ar putea duce, cel puţin până la "conturarea" noii pieţe, la tarife mai mari, fiind de preferat ca această decizie să nu includă clienţii captivi.
Tănăsescu, FMI: Pentru populaţie, a trecut greul
FMI susţine că, în ceea ce priveşte suferinţa populaţiei, greul a trecut şi că anul acesta nu vor mai avea loc tăieri. Mai mult decât atât, este posibil ca peste doi ani, cel mai devreme, să fie redus nivelul TVA, însă numai dacă va creşte gradul de colectare, respectiv dacă se va reduce evaziunea fiscală, după cum susţine Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "Din punctul de vedere al suferinţelor populaţiei, greul a trecut. Anul 2011 nu va mai înregistra niciu