Rentabilitatea medie a angajatilor din companiile locale a crescut usor in 2009, "anul disponibilizarilor", pana la un indice de 1,53, fata de 1,29 in 2008, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers. Practic firmele au castigat cate 1,53 lei pentru fiecare leu investit in angajati.
Indicatorul de rentabilitate a angajatilor din Romania a fost mai ridicat decat media pe Europa, care s-a situat la 1,17. A crescut productivitatea angajatilor romani in criza?
Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC, a explicat ca aceasta crestere a rentabilitatii angajatilor a fost determinata de scaderea costurilor cu personalul si nu de cresterea productivitatii.
"Cu o rentabilitate medie a capitalului uman de 1,53, Romania se
situeaza la acelasi nivel cu Statele Unite din acest punct de vedere si cu 30% mai sus decat statele din vestul Europei. Totusi acest lucru nu trebuie inteles drept dovada unui nivel mai ridicat de productivitate in Romania, fiind mai degraba rezultatul costurilor salariale mai reduse", a explicat Peter de Ruiter.
Astfel, in 2009 ponderea costurilor cu angajatii a scazut in cadrul companiilor locale la 9,3% din costurile totale ale companiilor, fiind cu peste 3 puncte procentuale mai jos decat in 2008. In acelasi timp, media europeana s-a ridicat la 21,9%, mai mult decat dublu comparativ cu Romania.
Anul 2009 a fost marcat de o reducere semnificativa a fluctuatiei de personal. Aceasta a scazut de la 20,9% in 2008, la 14,8% in 2009. In schimb, aglomerarea de la birou i-a determinat pe angajati sa lipseasca mai mult de la munca, asa ca rata absenteismului a crescut cu 14%, pana la 4% in 2009. Au fost si industrii in care absenteismul a fost mult peste media pietei. Astfel, in sectorul financiar bancar rata absenteismului a fost de 7,4%.
Ace