Laureatul Premiului Nobel Mohamed ElBaradei este privit de egipteni drept soluţia care poate pune capăt regimului autoritar al lui Hosni Mubarak, care durează de aproape 30 de ani. El este una dintre cele mai marcante figuri egiptene pe scena internaţională, conducând timp de 12 ani Agenţia pentru Energie Atomică.
Opoziţia egipteană s-a coalizat în spatele liderului moderat Mohamed ElBaradei după ce şi Frăţia Musulmană, cel mai important grup al acesteia, şi-a declarat susţinerea pentru fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), scrie presa internaţională.
Ayman Nour, fost candidat pentru alegerile prezidenţiale în Egipt în 2005, a spus că grupările de opoziţie au format un comitet cu ajutorul căruia îşi vor exprima cererile faţă de regimul Mubarak. Din acest organism fac parte atât membrii facţiunii fundamentalist-islamice Frăţia Musulmană, cât şi ElBaradei şi Nour.
"Dacă egiptenii vor vrea ca eu să fiu liantul între sistemul autoritar şi democraţie, nu îi voi dezamăgi", a declarat ElBaradei pentru CNN.
Cunoscut pe scena internaţională
ElBaradei este o figură cunoscută pe scena publică internaţională după ce timp de 12 ani, între 1997 şi 2009, a condus AIEA.
În timpul mandatului său la AIEA, ElBaradei a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 2005 pentru eforturile privind neproliferarea armelor nucleare şi utilizarea paşnică a energiei atomice. Doctor în drept internaţional al Universităţii din New York, ElBaradei s-a dovedit intransigent atunci când a fost delegat să investigheze existenţa armelor de distrugere în masă în 2003, în urma invaziei americane din Irak.
Printre realizările lui ElBaradei la conducerea AIEA se numără şi deconspirarea programului nuclear iranian.
După ce a părăsit organismul de control al activităţilor nucleare ce funcţionează în cadrul ONU, ElBaradei s