In alianta dintre PSD, PNL si PC doar doua partide fac sacrificii. Cel de-al treilea are de castigat in orice situatie. Pentru ca si numarul de parlamentari se va reduce drastic in 2012, pierderile asumate de PSD si PNL prin incheierea protocolului sunt uriase.
PC castiga de patru ori mai multi parlamentari decat are acum chiar in conditiile diminuarii la 300 a numarului de parlamentari la viitoarele alegeri. Dintre cele trei partide PSD suporta cele mai mari pierderi.
*Estimari pe baza scorurilor (%) din sondaje ianuarie 2011
Inainte de a clarifica tabelul de mai sus sa cadem de acord asupra unei realitati din 2012. Aceea ca vom avea 300 de parlamentari. Aceasta modificare se va face cel mai probabil nu prin Constitutie, ci printr-o noua lege electorala.
In sprijinul acestui fapt vin declaratiile liderilor celor mai importante partide politice.
"Suntem de acord cu reducerea drastica a numarului de parlamentari si in sensul acesta vom initia in zilele urmatoare si vom depune chiar o initiativa legislativa. Nu e nevoie de modificarea Constitutiei pentru a reduce numarul de parlamentari, ci doar de modificarea legii electorale", spunea Antonescu pe 29 septembrie 2009.
Victor Ponta avea acelasi discurs pe 23 aprilie 2010: "Vom sustine ideea de a avea 300 de parlamentari, dar vreau sa explic oamenilor ceea ce presedintele Romaniei nu le-a explicat oamenilor: reducerea numarului de parlamentari nu se face prin modificarea Constitutiei, ci printr-o simpla lege."
Cum PD-L a sustinut activ la referendum ideea de reducere a numarului de parlamentari la 300, rezulta ca cele trei partide pot modifica lejer legea electorala in acest sens.
In tabel sunt prevazute trei scenarii posibile. Alianta ia 60%, 50% sau 40% la viitoarele alegeri parlamentare. In functie de aceste scenarii s