Conducerea filialei locale a firmei poloneze X-Trade Brokers (XTB), cea mai mare casă de brokeraj din regiunea estică a Europei, spune că anul trecut a avut un buget de publicitate de circa 700.000- 800.000 de euro care în cea mai mare parte a fost dedicat educării masei de oameni interesaţi să tranzacţioneze pe piaţa de capital.
În 2011 compania vrea să aloce sume şi mai mari decât anul trecut în acest sens şi speră să atingă o valoare a tranzacţiilor de 15 mld. euro (în marjă), după ce anul trecut clienţii XTB au rulat circa 9 mld. euro (rulaj real de circa 70 mil. euro). Circa 80% din tranzacţii s-au realizat pe perechea valutară euro-dolar, care urmăreşte evoluţia cursului euro în comparaţie cu dolarul american, potrivit şefului XTB.
"Ne interesează România tocmai din prisma faptului că este o piaţă unde lipseşte educaţia în domeniul pieţelor de capital şi unde cineva trebuie să formeze piaţa. Încercăm să facem ce n-au făcut BVB, CNVM sau alţii, adică să le explicăm avantajele şi dezavantajele pentru că nimeni nu le-a spus acest lucru până acum", spune Victor Safta, director general X-Trade Brokers.
Brokerii de pe piaţa de capital din România care activează la Bursa de la Bucureşti s-au plâns în ultimii ani că educaţia românilor în domeniul bursier este foarte scăzută, însă nu au demarat programe de amploare care să popularizeze şi să educe masa potenţială de investitori.
X-Trade Brokers se adresează cu precădere investitorilor pe piaţa valutară (Forex), însă intermediază şi tranzacţii în marjă cu mărfuri sau acţiuni prin intermediul CFD-urilor (n.r. contracte pentru diferenţă).
CFD-ul este un contract standardizat încheiat între un cumpărător şi un vânzător, prin care vânzătorul se obligă să plătească cumpărătorului diferenţa dintre valoarea unui activ suport la momentul iniţierii contractului şi valoarea acelui activ suport la mome