Odată cu transformarea Poliţiei Comunitare în Poliţie Locală, atribuţiile poliţiştilor se lărgesc. Aceştia au căpătat competenţe sporite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră.
Dacă până acum poliţiştii comunitari puteau sancţiona şoferii doar pentru nerespectarea marcajelor, acum aceştia vă pot ridica maşina pentru parcare neregulamentară sau vă pot opri chiar şi în trafic. Pe lângă atribuţiile rutiere, Poliţia Locală se va ocupa şi de inspecţia în construcţii, evidenţa populaţiei şi controlul comercial.
Permisul la control
În curând, poliţiştii comunitari vor îmbrăca o nouă uniformă, cea a Poliţiei Locale. Stema municipalităţii va fi înlocuită de stema României, iar gradele vor fi trecute pe epoleţii de tip american. Pe lângă această schimbare de look, agenţii de poliţie au primit şi atrubuţiuni sporite. Cele mai semnificative împuterniciri se referă la circulaţia rutieră. Poliţiştii locali vă pot sancţiona pentru oprire, staţionare sau parcare neregulamentară, dar şi pentru nerespectarea indicatorului de „accesul interzis“ sau depăşirea masei maxime admise. „Avem mai multe atribuţiuni pe partea de circulaţie rutieră, putând să oprim şi maşini în trafic. Spre exemplu, cele agabaritice“, spune Valentin Nedelcu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.
După restructurările din această toamnă, la Poliţia Comunitară au mai rămas 46 de agenţi, dintre care doar 32 lucrează efectiv în stradă. Pentru a face faţă competenţelor lărgite la regimul circulaţiei, s-a înfiinţat un compartiment special, la care lucrează opt poliţişti rutieri. „În momentul de faţă, avem opt colegi care lucrează efectiv la regimul circulaţie, însă amenzile pot fi acordate de fiecare agent în parte“, spune Valentin Nedelcu.
Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!