Creşterea preţului la carburanţi şi materie primă au declanşat scumpiri în lanţ. Pe lângă alimentul de bază, şi zahărul, uleiul şi băuturile răcoritoare se vând cu preţuri mai mari. Acest lucru îi nemulţumeşte pe oameni care nu ştiu ce vor mai pune pe masă, în condiţiile în care o pâine se va vinde cu 1,85 lei, faţă de 1,5 lei.
Vestea măririi preţurilor i-a făcut pe mulţi să se întrebe unde vom ajunge sau dacă există vreo şansă să scăpăm de această criză economică ce i-a pus la zid pe pensionari, şomeri şi salariaţi. Mulţi din aceştia trăiesc cu doar câteva sute lei pe lună. Nicolae George (38 de ani) supravieţuieşte din ajutorul social dat de stat, în valoare de 220 de lei. Scumpirea pâinii l-a făcut să izbucnească. „E scumpă, prea scumpă! La 1,5 lei era mai bine. Eu am un venit de 220 de lei şi îmi este foarte greu să mă descurc. Traiul e foarte scump. Cu chiu, cu vai, reuşesc să trăiesc“, spune, supărat, bărbatul.
Gabriela Andone (25 de ani), vânzătoare, spune că se descurcă foarte greu şi este supărată pentru că salariile sunt mici şi scumpirile sunt la ordinea zilei. „Eu mă descurc cât de cât, pentru că sunt singură, dar mă gândesc la cei din jurul meu care au copii şi trebuie să le cumpere de mâncare dintr-un salariu foarte mic. O să ajungem să nu mai putem pune pe masă nici măcar pâine“, spune tânăra nemulţumită.
De aceeaşi părere este şi Gheorghe Băcanu (83 de ani), pensionar. „Normal că nu ne convine. Am o pensie de 1.000 de lei, care a fost tăiată cu 50 de lei. Soţia este bolnavă şi dăm 300 de lei pe lună pentru medicamentele ei, iar ale mele încă 50 de lei. Ce să mai rămână? Viaţa este grea, în loc să ieftinească, guvernanţii scumpesc tot ce prind“, spune, trist, bătrânul.
Preţuri în creştere
Pâinea de 400 de grame, pe care majoritatea călărăşenilor o puneau pe masă, costa până ieri 1,5 lei. De astăzi, preţul acesteia a ajuns