Ultima campanie a ITM Braşov a dus la descoperirea a două noi cazuri de angajaţi fără contract de muncă
Munca la negru se menţine în preferinţele patronilor, în ciuda ratei mari a şomajului.
Chiar dacă în 2010 inspectorii ITM au avut ca principal obiectiv în activitatea lor combaterea muncii la negru, mai există încă patroni care riscă să angajeze personal fără a plăti dări la stat. O demonstrează controlul de săptămâna trecută la spălătoriile din oraş, unde au fost identificate două persoane care munceau la negru. „Au fost controlaţi 24 de angajatori, 22 dintre ei fiind amendaţi. Astfel de acţiuni se vor repeta periodic pe toate domeniile de activitate”, a declarat Bogdan Roman, inspector-şef ITM Braşov. În consecinţă, patronii au fost amendaţi, conform legii, cu câte 4.000 lei. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov îi asigură pe cei care practică muncă fără forme legale că nu vor scăpa necontrolaţi. „Vreau să repet că obiectul nr. 1 al conducerii este depistarea şi sancţionarea muncii la negru. Am un mesaj pentru toţi angajatorii care nu respectă legislaţia muncii: mai devreme sau mai târziu aceste nereguli vor fi depistate, iar amenzile sunt foarte mari”, a subliniat Roman.
În urma statisticilor din ultimii ani, fenomenul muncii la negru - şi mai toate neregulile, în general - s-a diminuat pe teritoriul judeţului Braşov. „Activitatea Inspectoratului s-a îmbunătăţit. În 2010 au fost controlate 2.061 de societăţi, mai multe decât în 2009, avem mai puţine accidente, iar numărul celor mortale a scăzut de la 17 în 2009, la 10 în 2010. În concluzie, activitatea s-a îmbunătăţit”, a declarat Dorin Sânchetru, inspector-şef adjunct SSM.
Calendar de acţiuni
Spre deosebire de anii anteriori, inspectorii ITM vor efectua controale în baza unui calendar deja stabilit, astfel ca patronii pot verifica dacă se nu