Fostul Ministru al Educaţiei din perioada 1997-2000 scrie frecvent editoriale sportive în presa de la poalele Feleacului. Povesteşte cum celebra victorie a lui CFR de pe "Olimpico", 2-1 cu AS Roma, i-a deschis mai repede porţile la Vatican
Scrie editoriale despre sport în "Ziua de Cluj" şi înoată zilnic. "La început unii au zis «Uite cu ce subiecte se ocupă!». Dar, pînă la urmă, trebuie să scrii încît să-i convingi că sînt şi acolo fapte remarcabile". Sportul ocupă un loc privilegiat în agenda Rectorului Universităţii "Babeş-Bolyai". Pînă şi la întîlnirea cu Angela Merkel s-a discutat despre fotbal, în octombrie 2010, cînd cancelarul german a primit, la Cluj, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii.
"Babeş-Bolyai" a investit milioane de euro în baza materială a facultăţii de profil. De ce? "Sportul nu e doar o chestie de divertisment, cînd nu mai ai ce face, faci sport, e o parte a culturii", a explicat Andrei Marga. Profesorul consideră că sportul trebuie să aibă o organizare distinctă în structura guvernamentală: "Degeaba îl amestecăm cu altele, pentru că îl şi trădăm".
- Semnaţi des editoriale despre sport. Aţi practicat vreun sport? Mai aveţi timp să faceţi mişcare?
- Aş da două răspunsuri sintetice. Primul este acela că am făcut sport cînd eram elev de liceu, am fost chiar stoperul echipei de juniori din Mediaş, gravitam în jurul echipei Gaz Metan. Am făcut sport foarte puţin timp.
- De ce?
- Începusem să am probleme cu vederea la distanţă şi a trebuit să renunţ la frumosul post de stoper. A doua întrebare, dacă fac sport. Da, înot zilnic cam 50 de minute la bazinul nou al Universităţii. Cred că, pe de o parte, urmărirea mişcării sportive îţi dă satisfacţia unui spectacol aparte. Pe de altă parte, dacă reuşeşti să faci sport, toţi sîntem foarte ocupaţi, ai condiţie fizică şi