Am descoperit, într-un târg de vechituri din Berlin, o reclamă la ţigările „Carmen Sylva“. Nu ştim foarte clar cine producea ţigările care purtau numele reginei, dar, din presa internaţională a vremii, ştim altceva: Elisabeta se număra printre feţele încoronate ale Europei care fumau, într-o perioadă în care obiceiul nu era asociat sexului frumos, dimpotrivă chiar.
Regina Elisabeta a României (29 decembrie 1843-18 februarie 1916) s-a născut în micul principat german de Wied la 29 decembrie 1843, în castelul Monrepos, reşedinţă a familiei căreia i-a păstrat o caldă amintire toată viaţa. După căsătoria cu principele domnitor al României Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în 1869, Elisabeta a venit în România şi a rămas aici până la sfârşitul său din 1916.
Cunoscută şi sub pseudonimul literar de Carmen Sylva, Elisabeta l-a completat pe augustul său soţ prin susţinuta activitate literară şi prin opera culturală şi de asistenţă socială pe care a patronat-o.
Notorietatea reginei în Europa şi în lume începe să fie astăzi timid redescoperită şi analizată. Dacă la începutul secolului XX, ziaristul şi scriitorul Radu D. Rosetti întâlnea în nordul Norvegiei un învăţător local care citise o parte a operei literare a reginei iar doi-trei ani mai târziu, de data aceasta la Punta Arenas, în sudica Patagonie, o feministă americană îi vorbea cu simpatie unei colege din România despre rolul reginei în emanciparea femeii din ţara aflată la gurile Dunării, după 1916 personalitatea reginei a trecut într-o nemeritată uitare.
Reclama a trecut şi printr-un atelier de tâmplărie
Dincolo de fondurile de arhive, biblioteci, muzee şi colecţii particulare, uneori hazardul îi oferă istoricului semne pline de optimism. Într-un fel, reeditând aventura relatată de G. Călinescu în prefaţa la romanul Scrinul negru, un târg de vechituri berlinez ne-a oferit şansa desco