Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti ar putea insemna cresterea interesului din partea investitorilor straini in Romania, dupa o perioada dificila pentru piata locala de capital.
Romania a fost nevoita sa imprumute 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, ca urmare a recesiunii si a unei serii de masuri de austeritate dureroase, scrie Financial Times.
Fondul Proprietatea a fost infiintat de Guvernul Romaniei in 2005, pentru a recompensa persoanele ale caror averi au fost confiscate in timpul regimului comunist, continua jurnalistul Chris Bryant. Statul roman controleaza in prezent 39% din Fondul Proprietatea, in timp ce o participatie de 41% apartine persoanelor fizice. FP are peste 5.000 de actionari.
Fondul Proprietatea are potentialul de a majora semnificativ lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti, atragand, in acest mod, alti investitori straini. De altfel, FP este a doua cea mai mare companie de pe BVB dupa capitalizare, subliniaza Financial Times.
FP a intrat pe piata, saptamana trecuta, cu multe avantaje. Are un portofoliu de participatii la 83 de companii de stat sau care au fost in proprietatea statului, majoritatea in domeniul energiei.
Astfel, in prima zi de listare, lichiditatile BVB au ajuns la 57 milioane de euro, de zece ori mai mult decat intr-o zi obisnuita pntru Bursa.
Totodata, au fost transferate peste 360 de milioane de actiuni, au fost facute aproape 10.000 de tranzactii, triplu fata de o sedinta normala, toate odata cu intrarea la tranzactionare a actiunilor Fondului Proprietatea, precizeaza Financial Times.
Primele zile de tranzactionare ale actiunilor Fondului Proprietatea au dat suficiente motive de satisfactie BVB, a carei lichiditate a crescut la cote nemaiatinse din 2009, dar si brokerilor. Acestia au retrait sentimentul