Prin intrarea in vigoare a Noii Legi a Educatiei (LEN), directorii de unitati scolare sunt principalii responsabili de aplicarea si respectarea acesteia. Prezent recent la Iasi, Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a facut un apel, inca o data, la implicarea activa a coordonatorilor unitatilor de invatamant preuniversitar privind aplicarea LEN. "Avem o noua lege si trebuie sa o aplicam. Ea este perfectibila, dar este obligatoriu sa ne invatam in a respecta legea in Romania. Conform LEN, directorii sunt responsabili de modul in care aceasta va fi respectata si le solicit sa o faca cu responsabilitate", a precizat ministrul.
Cele mai importante modificari aduse de LEN sunt privesc curricula scolara si norma didactica. Noua lege reglementeaza, de asemenea, ca admiterea la liceu sa se faca pe baza de portofoliu, cu doua probe scrise si examen optional organizat de fiecare liceu in parte. In plus, evaluarea elevilor se va face din doi in doi ani, clasa pregatitoare va trece la invatamântul primar, iar parintii vor fi obligati sa plateasca amenzi daca elevii chiulesc. Un alt aspect important din noua lege este si cel legat de faptul ca finantarea in scoli va fi facuta pe costuri per elev, invatamântul liceal devenind obligatoriu pâna la clasa a XI-a inclusiv, orarul elevilor se va relaxa, dar va creste norma didactica pe fiecare profesor titular de la 18 la 22 ore pe saptamâna. La cursul primar nu vor fi mai mult de 20 ore pe saptamâna, iar la cursul gimnazial vor fi maximum 25, urmand ca la liceu sa fie maximum 30 ore. Noua lege mai prevede ca scolile in care invata mai putini elevi sa fie comasate.
Prin intrarea in vigoare a Noii Legi a Educatiei (LEN), directorii de unitati scolare sunt principalii responsabili de aplicarea si respectarea acesteia. Prezent recent la Iasi, Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a facut un apel, inca o data, la impli