Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat că România doreşte să intre în zona Schengen odată cu Bulgaria, dar a subliniat că regulile privind aderarea la spaţiul fără frontiere interne nu împiedică ţara noastră să adere mai devreme decât vecina de la sud de Dunăre, notează EUObserver.
Într-un interviu acordat azi publicaţiei electronice, Baconschi spune că evaluarea privind pregătirea pentru aderarea la Schengen trebuie făcută pe baza meritelor individuale ale fiecărui candidat. Ministrul subliniază astfel că România nu este nevoită să aştepte Bulgaria.
Discuţia privind aderarea separată a celor două ţări a devenit ceva mai pertinentă după ce, săptămâna trecută, experţii Schengen au stabilit că România îndeplineşte standardele tehnice pentru aderare, spre deosebire de Bulgaria, care mai are încă probleme şi va mai fi subiectul unor evaluări.
EUObserver notează totuşi că aderarea României şi Bulgariei a fost întotdeauna tratată ca un eveniment comun. Oficialii europeni, scrie publicaţia, spun că o eventuală aderare separată a celor două ţări ar necesita o nouă evaluare – cea privind graniţa comună. „Această evaluare ar necesita cel puţin un an”, a declarat un oficial pentru EUObserver. „În vreme ce Dunărea reprezintă cea mai mare parte a acestei graniţe, plasarea posturilor de pază pe poduri se află printre măsurile ce ar trebui luate pentru securizarea noii frontiere externe a Schengen”, spune oficialul sub acoperirea anonimatului.
Temerile Franţei şi Germaniei, „iraţionale”
Într-un alt interviu, acordat Reuters, ministrul a apreciat că temerile Franţei şi Germaniei privind corupţia din România sunt „iraţionale” şi că cele două ţări folosesc o retorică inflamatoare într-un moment în care teama de imigraţie este în creştere în Europa.
„Unele state membre ale UE sunt împotriva (aderării României