Preşedintele Forumului Inventatorilor Români petrece clipe de relaxare identificând şi datând obiecte de valoare din colecţii private. Cu 40 de cărţi publicate, 430 de lucrări ştiinţifice, 130 de invenţii şi zeci de proiecte conduse, profesorul Ion Sandu este unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori ieşeni.
În laboratorul său din Corpul G al Universităţii „Al.I. Cuza“, acesta face experimente şi cercetări unice în ţară.
Pregăteşte un Master în Criminalistică
Experienţa sa în domeniul ştiinţei materialelor, conservării patrimoniului cultural, inventicii, investigării ştiinţifice şi a ştiinţei mediului l-a ajutat să ducă numele Iaşiului peste hotare, în zeci de ţări. Dovadă stau premiile, distincţiile şi medaliile pe care acesta le are expuse în laboratorul său. „Am intrat în «producţie» în ’76. Am deja 34 de ani de cercetare şi învăţământ superior“, spune profesorul. Preocuparea pentru cercetare şi dezvoltare l-a făcut pe profesorul Sandu să aducă la Iaşi unul dintre cele mai inovatoare programe de masterat existente în ţară la ora actuală.
„Programul de Master în criminalistică este în dezvoltare. Va fi o specializare interdisciplinară, pe care o realizez în colaborare cu Academia de Poliţie «Al.I. Cuza» din Bucureşti. Iniţial, se va desfăşura în limba română, cu studenţi din România şi cu cetăţeni români din ţările vecine, urmând ca după a doua serie, să se adreseze oricărui student licenţiat din Comunitatea Europeană, când cursurile vor fi în engleză“, explică profesorul Sandu. Cursurile de master vor fi deschise absolvenţilor de la mai multe specializări, de la Poliţie, Chimie, Fizică, Biologie, Construcţii, Economie, Psihologie, Medicină sau Litere.
„Vreau să fie un master interdisciplinar. Aceasta, de fapt, este cea mai recentă propunere de programe de master pe care am făcut-o Universităţii“, spune profesorul. Printre cele a