Legea 155/2010, intrată în vigoare la începutul acestui an, acordă poliţiştilor locali competenţe, drepturi şi privilegii similare cu cele ale agenţilor din cadrul Poliţiei Române.
Citeşte şi: Botoşani: Poliţia locală fuge după câinii de pază ai firmelor dar nu vede miile de maidanezi Potrivit actului normativ, "structurile de poliţie locală sunt autorizate să procure şi să deţină arme letale de apărare şi pază", pe care le pot folosi „în caz de legitimă apărare, stare de necesitate ori pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu". Poliţia Locală, practic o structură reorganizată a vechii Poliţii Comunitare, are competenţe în următoarele domenii: ordinea şi liniştea publică, paza bunurilor, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii, protejarea mediului şi gospodărirea localităţilor, afişajul stradal şi activitatea comercială, evidenţa persoanelor.
În plus, poate aplica amenzi usturătoare. De exemplu, pentru parcarea în locuri nepermise sau pe locul altcuiva, amenda poate ajunge la 1.500 de lei. Pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, sancţiunile sunt cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei, iar pentru persoanele care-şi plimbă câinii pe domeniul public fără să aibă la îndemână mătura şi făraşul amenda maximă este de 200 de lei.