Potrivit unui sondaj recent, mai bine de 4 francezi din 5 (83%) estimează că oamenii politici nu se preocupă de ceea ce crede populaţia despre ei. În premieră, apar şi cifre îngrijorătoare despre impresia pe care o lasă liderii politici. Divorţul între opinia publică şi clasa politică pare iremediabil!
Ruptura s-a adâncit şi mai mult faţă de precedentul sondaj. 39 la sută dintre francezi spun că oamenii politici le inspiră "neîncredere". Aproape un sfert dintre francezi chiar se declară "dezgustaţi" de oamenii care-i conduc. La fel de mulţi spun că sunt "plictisiţi" de liderii lor.
Cifre aşadar îngrijorătoare dar care nu înseamnă că francezii ar fi indiferenţi. Dimpotrivă, aproape 6 din 10 declară că se interesează de viaţa politică din ţară. Verdictul lor este însă aspru: cu 15 luni înaintea alegerilor prezidenţiale, 57 la sută din francezi sunt de părere că democraţia nu funcţionează bine sau nu funcţionează deloc în Hexagon şi vina este dată pe toată lumea. Cu alte cuvinte reticenţa majorităţii francezilor se exprimă atât vizavi de dreapta cât şi de stânga.
Ancheta publicată acum de CIPOV - centrul de cercetări politice de la Facultatea de Ştiinţe Politice - arată că francezii au tot mai puţină încredere nu numai în liderii politici naţionali dar începe să fie afectată şi imaginea responsabililor locali cum ar fi de exemplu primarii.
În toată această maree de cifre negative, doar premierul Franţei scapă cu faţa curată. Nivelul de încredere în François Fillon este stabil faţă de cifrele precedentei anchete, lucru care ar putea să-l irite, sau cel puţin să-l pună pe gânduri pe preşedintele ţării.
Nicolas Sarkozy nu e decât pe locul 3 în clasamentul oamenilor politici în care francezii au încredere. Pe locul doi, în spatele lui Fillon figurează Dominique Strauss-Kahn, actualul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional dar potenţ