După lovitura de stat din decembrie 1989 şi încercarea de a o deghiza în revoluţie, nici o mişcare insurecţională nu mai este credibilă. În spatele disperării sau entuziasmului maselor, sunt mereu regizori cinici care îşi fac jocurile de interese manipulând mulţimile. Egiptul nu face excepţie. Deja, la Cairo este evocat Ceauşescu.
Anumite grupări ale opoziţiei, sprijinite de cadre militare în retragere şi ofiţeri din serviciile secrete plănuiesc să ia puterea într-unul din oraşele cheie ale deltei Nilului şi să-l proclame teritoriu eliberat şi să instaleze acolo un guvern propriu, informează Debka File, un site apropiat Mossad, serviciul de spionaj israelian.
În vreme ce Piaţa Tahrir din Cairo este ocupată de sute de mii de protestari şi forţe armate, în palatul său, preşedintele Mubarak lucrează. Liderii opoziţiei au ajuns la aceeaşi concluzie ca şi majoritatea liderilor occidentali şi din Orientul Mijlociu: Mubarak nu are nici o intenţie să plece de la putere şi toate manevrele sale sunt menite să câştige timp.
Până acum, se credea că preşedintele lucrează pentru cedarea paşnică şi în ordine a puterii în mâna şefilor armatei şi permiţându-le acestora să poarte negocieri pentru un regim de tranziţie cu diferiţi exponenţi ai opoziţiei şi chiar să stabilească datele pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
Într-adevăr, luni seara, vicepreşedintele, gen. Omar Suleiman a anunţat pe postul televiziunii de stat că a fost mandatat de preşedinte să înceapă dialogul asupra modificărilor Constituţiei cu diferite facţiuni opozante. Aceasta nu a făcut decât să sporească furia populară împotriva lui Mubarak. Să aducă mai mulţi participanţi la mitingurile de marţi care au loc în cel puţin 15 oraşe egiptene.
Discursul televizat de marţi seara al lui Mubarak a avut exact acelaşi efect cu al lui Ceauşescu din 20 decembrie 1989: a înfuriat ş