O nouă lege cu privire la alcool declanşează proteste la adresa puterii islamice-conservatoare de la Ankara. Barul Beyoglu, unul dintre cele mai cunoscute localuri de noapte din Istanbul, este de obicei plin, dar sâmbătă a fost super - aglomerat. Sute de persoane au venit pentru a bea bere, raki, sau alte băuturi alcoolice şi pentru a da cu tifla deciziei guvernului.
Cu sticle sau pahare pline de bături în mâini, tineri curajoşi au ieşit chiar pe bulevard strigând în cor: „ Bem în sănătatea AKP" (Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării, aflat la putere). Astfel de manifestaţii au fost organizate în mai multe localităţi din Turcia pentru a protesta faţă de intrarea în vigoare a măsurilor care restricţionează consumul de băuturi alcoolice. Impuse de guvernul islamic-conservator, acestea sunt percepute de către turci ca fiind o încălcare a vieţii private pe motive ideologice. Noile reglementări se referă în primul rând la publicitate, sponsorizarea unor evenimente de către producători de băuturi şi la acordarea licenţelor de vânzare a alcoolului. Mehmet Ali, în vârstă de 18, spune, între două înghiţituri de alcool, că, dacă bei, nu înseamnă că eşti mai puţin musulman. O tânără intervine şi ea: „În această ţară, acum, este permis să cumperi o armă de la 18 ani, dar alcoolul este interzis pentru tineri. Şi este ridicol!"
Pentru protecţia tinerilor
Una dintre cele mai contestate norme este interzicerea vânzării de alcool la persoanele de sub 24 de ani. Măsura guvernului turc a fost luată cu cinci luni înainte de alegerile legislative şi urmăreşte captarea bunăvoinţei electoratului conservator al AKP, scrie „Le Figaro". Aceste restricţii au venit şi după o mărire considerabilă, cu 30%, a taxelor pe alcool, în această toamnă. Consumul de băuturi este în creştere în Turcia, deşi rămâne scăzut în comparaţie cu Europa (1,4 litri de alcool pur pe persoană pe an, faţă