Reprezentanţii FMI au ridicat, în cadrul discuţiilor de astăzi cu reprezentanţii Ministerului Economiei, posibilitatea liberalizării preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi (spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială, instituţii de interes public etc.). Tema a fost analizată, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens, se arată într-un comunicat al ministerului.
"Precizăm că, în prezent, nu există nicio discuţie oficială în Guvern cu privire la liberalizarea preţurilor la gaze naturale, propunerea aparţinând doar FMI-ului. În următoarele luni, ANRE va face o analiză a propunerii FMI şi o va prezenta Guvernului, pentru a vedea în ce măsură liberalizarea preţurilor la gaze naturale este viabilă sau nu", se mai arată în comunicat.
Misiunea FMI şi cea a Comisiei Europene la Bucureşti au cerut autorităţilor din energie liberalizarea preţului gazelor de producţie internă, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, astăzi, la finalul întâlnirii cu oficialii FMI.
"Ei (FMI şi Comisia Europeană - n.r.) doresc ca preţurile la gaze şi energie să fie liberalizate. În cursul acestui an, probabil la jumătatea anului, va trebui să prezentăm o nouă formă de calcul, pentru că sunt probleme pe preţul reglementat. Ne solicită o reverificare a acestor preţuri şi, de ce nu, o liberalizare a preţului energiei pe piaţă", a spus Ariton.
Ministrul a subliniat că acest lucru nu înseamnă scumpirea gazelor şi a electricităţii pentru populaţie, iar solicitările FMI vizează doar piaţa industrială de energie.
Totodată, o altă temă de discuţie a fost restructurarea sistemului minier. "Va trebui să prezentăm până la sfârşitul săptămânii un program de restructurare a celor şapte mine de huilă. Patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere pentru o perioadă de până în 2018, c